Irodánk címe: 5900 Orosháza, Dénes Tanító u. 68.

+36 70 639 0046 // Telefonos ügyfélszolgálat: Hétfő - Péntek / 09 – 17 óra között kapcsolat@kulfoldiallasok.eu

Mire figyelj, ha munkaközvetítőn keresztül vállalsz munkát külföldön?

Az elmúlt évek során rengeteg tapasztalatot szereztünk a külföldi munkavállalás terén. Egyrészt mi magunk is dolgoztunk külföldön, másfelől segítettünk másoknak is kijutni és megtalálni a legmegfelelőbb állást Ausztriában és Németországban. Sajnos időről-időre találkozunk olyan „közvetítőkkel”, akik kihasználják mások bizalmát. Ebben a cikkben összeszedtünk néhány fontos információt, amit Neked is érdemes szem előtt tartanod, ha külföldön szeretnél munkát vállalni.

Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a munkavállalók kétségbeesetten keresnek fel minket, mert minél előbb munkához szeretnének jutni. Ennek több oka van, amibe most úgy gondolom felesleges belemenni. Ami viszont nagyon fontos, hogy ez a lelki állapot és kiszolgáltatottság („mindenáron gyorsan munkához jutni”) kiváló alapot ad a szélhámos „munkaközvetítőknek”. Ilyenkor előfordul, hogy a munkavállalók olyan hirdetésekre is jelentkeznek, amelyek irreálisan sokat ígérnek vagy már eleve gyanúra utaló „jeleket” tartamaznak.

Ezek miatt fontos néhány alapvető dologgal tisztában lenni mielőtt munkaközvetítőhöz fordulsz.

 

Szezonális munkák

Az ausztriai és német munkák (vendéglátás, szálloda) jellemzően szezonálisak. A megbízható munkaerő már a szezon elindulása előtt vagy a legelején megtalálja a számára ideális munkahelyet. Mondhatjuk úgy is, hogy aki dolgozni akar és rendelkezik azzal a néhány alap elvárással, ami elengedhetetlen a munkakör betöltéséhez, nagyon hamar munkát talál. Akik viszont nem rendelkeznek – például legalább egy alapszintű német társalgási nyelvtudással – nem jutnak munkához, hiszen ez szinte mindenhol követelmény.

Annak ellenére, hogy követelmény a német nyelvtudás folyamatosan megjelennek olyan külföldi álláshirdetések, amelyek azokat szemeli ki, akik pont a nyelvtudás hiánya miatt nem jutottak munkához. Számukra csábító állásajánlatot adnak és különféle trükkös módszerekkel csalják ki a pénzt a szélhámos „munkaközvetítő”. Nagyon sok valótlan hirdetéssel és nem létező munkaadóval, azaz csaló hirdetésével lehet találkozni az interneten.

 

Külföldön sincsen kolbászból a kerítés

Sok úgy gondolják, hogy a külföldi állások között majd megtalálja azt, amelynél kevés munkával is sokat lehet keresni. Ha valaki ebben a tévhitben van, azt ki kell ábrándítanunk. Mindig felhívjuk az álláskeresők figyelmét, hogy külföldön is legalább annyira keményen (talán még keményebben) meg kell dolgozni a havi fizetésért. Viszont abban van igazság, hogy a kemény munkát és szorgalmat megfelelően honorálják a munkaadók.

 

Összeszedtük Neked azokat a főbb szempontokat, amire érdemes odefigyelned, ha egy külföldi álláshirdetést olvasol az interneten!

  • talán annyira egyértelmű mégis sokan belesétálnak abba a csapdába, hogy úgy vállalnak munkát, hogy nincsenek bejelentve. Jellemző, hogy mikor felteszi a munkavállaló a kérdést a munkaadónak, akkor valami olyasmivel állnak elő, hogy „készülnek a papírok, hamarosan meglesz” vagy „kezd el a munkát, annál előbb lesz pénzed”. Soha ne vállalj el így munkát, mert a végén nem fognak kifizetni! Egy szerencsétlen munkabaleset esetén pedig csak további bonyodalmak adódhatnak.
  • a magyar álláshirdetésekkel szemben, szinte minden esetben feltüntetik a fizetést, amit nagyon jó dolognak tartok; azonban mindig nézd meg, hogy ez bruttó vagy nettó fizetés? A nettó fizetés az, amit „kézhez kapsz” az adók levonása után. Sok helyen ezt nem tüntetik fel és csak később derül ki, hogy a hirdetésben szereplő összegből még levonásra kerülnek az adók, így jóval kevesebbet kapsz, mint amire számítottál.
  • ahogyan fentebb is írtam, sok hirdetésben szerepel, hogy nyelvtudás nem szükséges; majd megindokolják, hogy miért nem kell beszélned németül (pl. “mert kizárólag magyarokkal fogsz dolgozni”, vagy “nem kell egyáltalán beszélned és mindent meg tudnak mutatni”). Ezeknek az álláshirdetéseknek ne dőlj be! A német nyelvtudás nem csak a munkák betöltéséhez elengedhetetlen, de a mindennapi élethez is, amit a munkahelyen kívül töltesz.
  • irreálisan magas órabért adnak meg kezdő fizetésként
  • fontos szem előtt tartani, hogy milyen béren kívüli juttatásokat kínál még a munkaadó (pl. szállást jellemzően a hotelekben, panziókban dolgozók kapnak)
  • nézz utána mindig a munkaadónak vagy a munkaközvetítőnek is (a kettő közül legalább az egyiknek utána tudsz nézni, mert fel kell tüntetniük a nevüket). A név nélküli, csak telefonszámot tartalmazó hirdetéseket zárd be minél gyorsabban.
  • nem jellemző, hogy a kiutazást támogatja vagy megszervezi helyetted a leendő munkaadó vagy a közvetítő; gyanakodj, ha ilyen hirdetéssel találod szemben magad, főleg, ha előre elkérik ezért a pénzt!

Ha további információra van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal és tájékoztatni fogunk!

WojtczakWorks

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.