Megéri még Ausztriában vagy Németországban munkát vállalni?

A cikk lényege: Olvasd el, hogy mit gondolunk az külföldi munkavállalásról Ausztriában és Németországban. Véleményünket a sok éves tapasztalatainkra alapozzuk.

Évek óta a legkedveltebb országok között van Ausztria és Németország az Uniós munkavállalók részéről.

A vendéglátás területén, a hotelekben, panziókban nagyon sokféle munkát lehet találni. Természetesen ezekhez valamilyen szakirányú végzettség és tapasztalat szükséges. Emiatt, akik szakács, felszolgáló vagy a vendéglátásban szerezett képesítéssel, tapasztalattal rendelkeznek, rövid időn belül egy jól fizető munkahelyet tudnak találni. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb tapasztalattal rendelkezik a munkakereső, annál magasabb fizetésre számíthatsz.

Ausztriában vagy Németországban gyakorlatilag minden munkához elengedhetetlen a német nyelvtudás (és nem csak a munkához, hanem a kinti élethez is). Itt már árnyaltabb a kép, hiszen bizonyos munkakörök betöltéséhez elengedhetetlen legalább egy középfokú, erős német; például felszolgáló munkakörben, ahol közvetlenül kapcsolatba kerül a munkavállaló a vendéggel. Ezzel szemben egy mosogató vagy szobalány már sokkal kevesebb interakciót fog folytatni a vendégekkel, így elég egy alapszintű német nyelvtudás.

Megéri még Ausztriában vagy Németországban munkát vállalni?

Úgy gondolom, hogy a rossz hírek (bevándorlók, terrormerényletek) ellenére is még mindig érdemes fontolóra venni a külföldi munkavállalást, hiszen több előnye van, mint hátránya. A médiában megjelenő elrettentő hírek jellemzően elszigetelt esetek – természetesen ezeket mi is elítéljük, de úgy gondoljuk, hogy emiatt nem szabad teljesen elfordulni a külföldi munkáktól. A szakértői vélemények és a saját tapasztalataink alapján is elmondható, hogy a közbiztonság jó, az emberek nem félnek.

A német és osztrák gazdaság folyamatosan nő és a külföldi vállalkozások szívesen látják a magyar munkaerőt. Németország a migrációs politikájától függetlenül az egyik legerősebb tagállama az Európai Uniónak és számos betöltetlen állás várja a magyar munkavállalókat is.

Mennyi ideig érdemes külföldön dolgozni?

A tapasztalataink szubjektívek és elég változó képet mutatnak. A fiatalok jellemzően azért mennek külföldre dolgozni, hogy megalapozzák a magyarországi életüket (lakást tudjanak maguknak vásárolni). Ezen kívül persze a kalandvágy és a tapasztalatszerzés is motiválja őket. Vannak, akik néhány hónap után úgy érzik ez nem nekik való és nyugodt lelkiismerettel („én megpróbáltam, de nem tetszett”) itthon vállalnak munkát. Vannak, akik viszont akár 3-6 évig is külföldön maradnak. A családosoknál jellemző, hogy az apa vállal munkát, hogy eltartsa a családját. Itt egyértelműen nem a kinti letelepedés a cél, hanem egy átmeneti időszakról van szó.

A témát még hosszabban és részletesebben is ki lehetne fejteni, de jelenleg csak egy rövid betekintőt szerettünk volna adni.

Fontos, hogy mielőtt külföldi állásra jelentkezel, minden esetben tájékozódj a leendő munkaadódról és a munkaközvetítő cégről. Inkább több helyről informálódj mielőtt meghozod a döntést, mert sajnos egyre több csaló cég hirdet külföldi állásokat.

Ha kérdésed van, akkor keress minket bizalommal és segítünk megtalálni a válaszokat!