Szeretnénk kimenni Ausztriába, bármilyen munka megfelelne

A cikk lényege: Először is bármilyen munka nem létezik. Aztán ezen túl is van még néhány dolog, amit tisztázni kell...

Gyakran találkozunk azzal, hogy valaki munkát keres Ausztriában és a következő mondattal indítja a beszélgetést: “Szeretnék kimenni Ausztriába dolgozni és bármilyen munka megfelelne”

Először is néhány dolgot tisztázni kell!

Bármilyen munka nem létezik. Mivel Ausztriában is egyre többen jelentkeznek egy-egy munkára, a munkaadónak lehetősége van, hogy megválogassa ki is kapja az adott állást.

Amit biztosan meg fog nézni egy munkaadó az önéletrajzodban:

  1. Milyen végzettséggel rendelkezel?
  2. Van-e tapasztalatod már abban a munkakörben amire jelentkezel?
  3. Milyen szinten beszélsz németül?

Mi a helyzet a német nyelvtudással?

Gyakran elmondjuk, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a német nyelvtudás legalább alap szinten minden munkakörben feltétel.

Sokan kérdezték, hogy miért kell egy mosogatónak vagy egy szobalánynak is az alapszintű német nyelvtudás?

A válasz nagyon egyszerű.

Valóban nem kell a vendégekkel kommunikálnod, bár egy szobalány esetében még ez is előfordulhat, ha éppen leszólítják a folyosón és egy tiszta törölközőt kér a vendég. Sokkal inkább azért fontos, mert más nemzetiségű emberekkel is találkozik, nem beszélve a munkaadóról és a közvetlen főnökéről, akik különböző utasításokat és feladatokat adhatnak, amit nyilván meg kell érteni.

Összességében elmondható, hogy a munkakörtől függ, hogy milyen szinten kell tudni beszélni németül. Nyilván egy mosogatótól vagy egy szobalánytól nem ugyanazt a szintű nyelvtudást várja el a munkaadó, mint egy felszolgálótól, aki közvetlenül a vendégekkel áll majd kapcsolatban.

Miért fontos még a német nyelvtudás?

A német nyelv legalább alapszintű ismerete egyszerűen nélkülözhetetlen a mindennapok során. Bármilyen életszituációban szükséged lehet a német nyelvtudásra, legyen az például egy bevásárlás vagy utazás és közlekedés. Ha lebetegszel és elmész orvoshoz vagy a gyógyszertárba szintén fontos, hogy el tudd mondani, mit szeretnél.